Tilbage

Hvordan beregnes løn efter skat?

Af Niki Zakariassen
Lommeregner

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Mange danskere spørger: hvor mange penge får jeg udbetalt efter skat?

I denne artikel gennemgår vi de vigtigste skatteelementer og fradrag, der påvirker din løn i 2025 og viser dig, hvordan lønnen efter skat reelt beregnes

Vi skal derfor have kortlagt:

  • Bruttoløn: Grundløn og pension
  • Skat: AM-bidrag, Bundskat, Kommuneskat, Kirkeskat og Topskat
  • Fradrag: Personfradrag, Beskæftigelsesfradrag, Jobfradrag, Kørselsfradrag og Rentefradrag

Det kan virke komplekst, derfor har vi skabt vores Lønberegner som automatisk tager hånd om alle disse parametre for dig.

Hvad er bruttoløn?

Bruttoløn dækker over grundløn før skat inklusiv pension og andre goder, men uden bonus. I visse situationer kan du komme forbi tekster der omtaler din bruttoløn som eksklusiv pension - Hvilket kan skabe lidt forvirring om konceptet. Når vi taler om løn og især i sammenligninger af løn dækker din bruttoløn altid din grundløn inklusiv pension, da pension er en vigtig del af din fulde lønpakke.

Men når vi taler om løn efter skat, skal vi dog se bort fra både din og arbejdsgivers bidrag til pension da disse bliver fratrukket som det første på din lønseddel.

Tjener du en grundløn på 40.750 kr. med arbejdsgiver pension på 8% og egenbetaling på 4% vil din totale bruttoløn være 44.010 kr. Fratrukket alt pension vil dit løngrundlag ende på 39.120 kr.

Skat: De 5 typer

I Danmark har vi, hvad angår lønindtægt, fem typer af skat som vi skal kende til: AM-bidrag, Bundskat, Topskat, Kommuneskat og Kirkeskat.

AM-bidrag

AM-bidrag er en midlertidig skat indført i 1994 og adskiller sig ved at være den eneste skat, der beregnes af bruttolønnen. Det er en fast skatteprocent og er i 2025 fastsat til 8%.

Bundskat

Bundskatten er en statslig indkomstskat betalt af alle, betalt af den del af indkomsten der overstiger personfradraget. Det er en fast skatteprocent og er i 2025 fastsat til 12,01%.

Topskat

Topskatten er en ekstra statslig indkomstskat betalt af indkomsten der overstiger topskattegrænsen. Det er en fast skatteprocent og er i 2025 fastsat til 15% af indkomsten der overstiger 611.800 kr./år efter AM-bidrag.

Kommuneskat

Kommuneskatten er en skat der betales til den kommune du bor i. Skatteprocenten fastsættes af den enkelte kommune og varierer derfor fra sted til sted. Landsgennemsnittet er i 2025 på 25,07%.

Kirkeskat

Kirkeskatten er en frivillig skat, som medlemmer af folkekirken betaler til deres bopælssogn. Skatteprocenten fastsættes i den enkelte kommune og varierer derfor fra sted til sted. Landsgennemsnittet er i 2025 på 0,87%.

Fradrag: Hvad kan du trække fra?

Der findes mange forskellige fradrag, nogen er generelle og følger din løn. Andre er personlige og afhænger af netop din livssituation. Fradrag er beløb, der trækkes fra din indkomst, før visse skatter beregnes – og dermed mindsker din skattebetaling.

Det er vigtigt at bemærke, at de fleste fradrag kan kun fratrækkes i kommune- og kirkeskatten.

Ligningsmæssigt fradrag

Et ligningsmæssigt fradrag er et skattefradrag der trækkes af den skattepligtige indkomst og ikke den fulde personlige indkomst. Dette betyder helt simpelt at disse fradrag kun kan fratrækkes i kommune- og kirkeskatten. Skatteværdien af et ligningsmæssigt fradrag er derfor mindre end andre fradrag, netop fordi de ingen besparelse giver i hverken bund- eller topskat.

Personfradrag

Personfradraget er et fradrag som alle danskere har fra den dag de bliver født. Er man under 18 år kendes det typisk som et frikort der skal aktiveres på skat.dk.

Personfradraget gælder for hele din indkomst. Det kan derfor anses som det beløb du kan tjene skattefrit årligt. Det kan fratrækkes i alle indkomstskatter udover AM-bidrag da denne skat betales af bruttolønnen. Personfradraget reguleres årligt og er i 2025 på 51.600 kr./år.

Beskæftigelsesfradrag

Beskæftigelsesfradrag er et fradrag der belønner danskere i beskæftigelse. Det er et ligningsmæssigt fradrag der i 2025 beregnes som 12,3% af din løn dog maksimalt 55.600 kr.

Jobfradrag

Jobfradraget er som beskæftigelsesfradraget et fradrag til danskere i job. Det er et ligningsmæssigt fradrag der i 2025 beregnes som 4,5% af den del af din løn der overstiger 224.500 kr dog maksimalt 2.900 kr.

Kørselsfradrag

Kørselsfradrag er et personligt fradrag som beregnes ud fra din bopælskommune og antal km du har tur-retur mellem dit hjem og dit arbejde. Det er et ligningsmæssigt fradrag og beregnes ud fra satser der reguleres årligt. Man får intet fradrag for de første 24 km man kører om dagen. Mellem 25-120 km får man 2,23 kr/km og for øvrige km får man 1,12 kr/km.

Bor man i en ydrekommune øges satsen til 2,47 kr/km for alle km efter de første 24 km. Er din indkomst under 375.800 kr/år kan du få et forhøjet kørselsfradrag på op til 64% afhængigt af din indkomst dog maksimalt 15.400 kr.

Rentefradrag

Rentefradrag er et fradrag du kan få hvis du betaler renter på et lån. Den mest typiske årsag til rentefradrag er køb af bolig i form af boliglån og realkreditlån. I modsætning til hvad mange tror, så kan man også få rentefradrag for banklånet som en del af boligfinansieringen. Det er et ligningsmæssigt fradrag og beregnes som en procentsats af dine renteudgifter. I 2025 sparer du ca. 33,1% af dine årlige renter under 50.000 kr og 25,1% af de renter der overstiger 50.000 kr.

Til forskel fra de fleste andre fradrag beregner skat rentefradraget som en direkte nedsættelse af din skat, i stedet for en nedsættelse af din skattepligtige indkomst.

Eksempel: Sådan ser en lønberegning ud

Skatteberegningen følger en fast rækkefølge:

  1. Pensionsbidrag og ATP fratrækkes
  2. AM-bidrag (8%) beregnes af det resterende beløb
  3. Fradrag anvendes
  4. De øvrige skatter beregnes

Lad os tage udgangspunkt i en grundløn på 40.750 kr. med arbejdsgiver pension på 8% og egenbetaling på 4%.

Først skal vi fratrække pensionsbidrag samt ATP på 99 kr. som i alt udgør 1.729 kr. og vi står tilbage med 39.021 kr. Dernæst fratrækkes AM-bidrag som udgør 3.122 kr. og vi ender på 35.899 kr.

Vi skal nu beregne de gældende fradrag. For at holde eksemplet simpelt vælger vi at undlade kørselsfradrag og rentefradrag. Baseret på vores indkomst ender vi med følgende fradrag:

  • Beskæftigelsesfradrag: 4.633 kr.
  • Personfradrag: 4.300 kr.
  • Jobfradrag: 242 kr.

Vores fremadrettet skattepligtige indkomst udgør de 35.899 kr. fratrukket vores personfradrag på 4.300 kr. hvilket giver en samlet skattepligtig indkomst på 31.599 kr.

Udover dette har vi samlet 4.875 kr./måned i ligningsmæssig fradrag som kan fratrækkes i kommune- og kirkeskatten. Dette gøres ved at fratrække fradragsbeløbet fra den skattepligtig indkomst inden skatten beregnes.

Vores skat kan derfor nu beregnes:

  • Kommuneskat: 6.699 kr.
  • Bundskat: 3.795 kr.
  • AM-bidrag: 3.122 kr.
  • Kirkeskat: 233 kr.
  • Topskat: 0 kr.

Vores samlede skat udgør derfor 13.848 kr/måned hvilket giver en effektiv skatteprocent på 35% og en samlet løn efter skat på 25.173 kr.

Konklusion

Løn efter skat afhænger af flere faktorer, både skatter og fradrag. Vi har vist, hvordan du kan beregne det i hånden, men den letteste vej er at bruge vores gratis Lønberegner, som tager alle gældende regler og satser med.