Skattefri Investering for børn - Sådan udnytter du børns frikort optimalt i 2025

Investering for børn, sådan udnytter du børns frikort
Skattefri investering for børn - er det muligt?
Vil du give dit barn et økonomisk forspring, kan du allerede de første år investere i deres opsparing og høste skattefrit afkast.
Men vidste du at det ikke kun er en traditionel børneopsparing som kan give børn en skattefri gevinst?
Alle danskere, også børn, har et personfradrag på 51.600 kr (2025) som tillader alle at tjene op til 51.600 kr om året før der skal betales skat. Personfradraget bruges normalt på lønindkomst, men med lidt kreativitet kan børn bruge personfradraget til at gøre aktiegevinster skattefrie.
Børneopsparing vs investeringsdepot
Man bør altid starte med at fylde sit barns børneopsparing ud til den årlige grænse før man kigger på alternativer.
Grunden til dette er at børneopsparingskonti er et lovbestemt og lukket miljø hvor reglerne er meget simplere. På en traditionel børneopsparing er der en indskudsgrænse men alt gevinst er skattefrit, uanset om det kommer fra renter eller investeringer. Udover dette har du også mulighed for at låse pengene til dit barn fylder 21 år.
Men ønsker man at give sit barn mere end det årligt tilladte beløb på 6.000 kr til en børneopsparing, så giver det mening at kigge ind i at åbne et aktiedepot.
Tjekliste til skattefri investering
- Oprette depot i barnets navn
- Oprette frikort hos SKAT
- Vælge akkumulerende fond / ETF (ingen udbytte)
- Overføre penge som gave under beløbsgrænsen
- Løbende overvågning af afkast og skatteforhold
Hvad er et investeringsdepot til børn og hvordan oprettes det?
Der er faktisk ikke noget særligt ved et investeringsdepot til børn og de oprettes generelt på lige vilkår som andre depoter. Den eneste forskel er at det typisk kræver underskrift fra begge forældre at oprette et depot i barnets navn.
Det er dog ikke alle udbydere som tillader depoter til mindreårige. F.eks. tillader Saxo ikke depoter til børn - Men dette er muligt ved Nordnet. Det er også forskelligt fra bank til bank hvad de tillader. Men pga. høje gebyrer ved bankerne anbefales det generelt at bruge billigere platforme som Nordnet.
For at oprette et depot til mindreårige ved nordnet skal man udfylde denne formular.
Sådan opretter du frikort til dit barn
Det vi normalt kender som personfradraget kendes også under navnet "frikort" når der er tale om børn. Alle har ret til personfradraget, men for mindreårige skal det såkaldte frikort først aktiveres.
For at aktivere frikortet for dit barn kan du følge denne guide fra Skat.
Fra det år dit barn fylder 15 år vil deres frikort automatisk blive oprettet. Efter du har oprettet dit barns frikort, bør du ikke skulle gøre det igen næste år. Det er dog anbefalet at tjekke årligt om frikortet stadigvæk er aktivt, da der er set tilfælde hvor det er faldet ud af system hos Skat.
Hvor meget må du give dit barn skattefrit?
Gaver i familien mellem forældre og børn eller bedsteforældre og børnebørn er på 76.900 kr/år (2025).
Bemærk at grænsen gælder pr. barn og pr. forældre, dette betyder at mor og far sammen kan give i alt 153.800 kr om året til hver af sine børn før der bliver pålagt gaveafgift.
Sådan bliver gevinsten skattefri for dit barn
For at opnå skattefri gevinst i dit barns investeringsdepot er der nogle begreber vi skal kende til:
- Kapitalindkomst vs Aktieindkomst
- Lagerbeskatning vs Realisationsbeskatning
- Akkumulerende fonde vs udbyttebetalende fonde
- Skats positivliste
Helt kort skal du på dit barns depot investere i akkumulerende, lagerbeskattet fonde som bliver beskattet som kapitalindkomst (Ikke på skats positivliste).
Kapitalindkomst vs Aktieindkomst
Når man investerer, er det vigtigt at forstå forskellen på kapitalindkomst og aktieindkomst, fordi det har stor betydning for, hvordan gevinster beskattes og hvor meget du skal betale i skat.
Kapitalindkomst dækker over afkast som renter og visse typer af investeringsfonde. Denne type indkomst kan modregnes i dit barns frikort. Hvilket betyder gevinsten kan være helt skattefri.
Aktieindkomst dækker over afkast som kursgevinst fra køb og salg af aktier. Denne type indkomst beskattes særskilt og kan ikke udnytte frikortet.
For at forstå hvor stor en investering der skal til, før dit barn begynder at betale skat, kan vi lave et simpelt regnestykke.
Frikortet har en skattefri grænse på 51.600 kr/år (2025). Man kan generelt regne med omkring 7% i afkast om året når man investerer i det globale marked. Slår man disse to tal sammen, så betyder det at dit barn skal have over 735.000 kr investeret i deres børnedepot, før et årligt afkast på 7% vil overstige grænsen på 51.600 kr og dermed begynde at betale skat.
Hvilket vil betyde at dit barn er mere velhavende end 37% af alle voksne og 97% af alle 18 årige. Derfor vil det for langt størstedelen af Danmark, aldrig blive relevant at betale skat af børnedepotet imens de er små.
Du kan bruge vores beregner til at sammenligne din formue med andre på din alder.
Skats positivliste
Fonde og ETF'er er som udgangspunkt kapitalindkomstbeskattet. Men en fond kan ansøge om at komme på skats positivliste, som er en liste over aktiebaserede investeringsselskaber som i stedet bliver beskattet som aktieindkomst.
Denne liste opdateres årligt. Det er derfor vigtigt at den fond eller ETF du vælger ikke er på listen, da det så ikke er muligt at udnytte frikortet. Du bør hvert år tjekke at den valgte fond eller ETF ikke er kommet på positivlisten.
Akkumulerende fonde vs udbyttebetalende fonde
Forskellen mellem en akkumulerende og udbyttebetalende fond handler om hvad fonden gør med løbende gevinst fra de underliggende aktier i fonden.
En udbyttebetalende fond vil, typisk årligt, udbetale en del af gevinsterne til aktionærerne.
En akkumulerende fond geninvesterer automatisk sine afkast i stedet for at udbetale dem til dig. Det betyder at du som investor ikke selv skal geninvestere pengene, det sker helt automatisk og uden handelsomkostninger.
Endnu vigtigere er, at udbytte fra penge givet som gave fra forældre beskattes hos forældrene - ikke hos barnet.
Når der er tale om pengegaver fra forældre til børn er det udelukkende kursgevinster, dvs. stigning i værdien af fx aktier eller fonde, der beskattes hos barnet selv. Renter og udbytte bliver beskattet hos forældrene. Kommer pengene i stedet fra bedsteforældre, bliver renter og udbytte også beskattet hos barnet.
For at undgå denne kompleksitet bør du altid vælge en akkumulerende fond over en udbyttebetalende fond. Dermed er hele beskatningen hos barnet og deres frikort.
Lagerbeskatning vs Realisationsbeskatning
Forskellen mellem lagerbeskatning og realisationsbeskatning handler om hvornår skat af kursgevinst betales. For realisationsbeskatning sker beskatningen på det tidspunkt man sælger sine investeringer med en gevinst. Hvorimod for lagerbeskatning bliver man beskattet hvert år af kursgevinsten uanset om man har solgt eller ej.
Frikortet er et årligt fradrag, der bortfalder, hvis ikke det bruges. Du kan derfor enten:
- Sælge og geninvestere gevinsten årligt
- Vælge lagerbeskatning
Da der er omkostninger forbundet med at sælge og købe kan det ikke betale sig at vælge mulighed 1.
Ved at vælge mulighed 2 vil dit barn automatisk blive beskattet af kursgevinsten hvert år uden du behøver at foretage dig noget og da dit barn har sit frikort vil dette være skattefrit - Dermed får du automatisk udnyttet dit barns frikort hvert år.
Konkrete eksempler:
Det kan være svært at finde den rette fond eller ETF, der opfylder alle skattemæssige krav for børneinvestering.
Jeg har derfor samlet en kort liste over muligheder som overholder alle disse krav:
Der findes muligvis fonde med lavere omkostninger, men fordi Nordnet er et af de steder, der tilbyder børnedepoter med lav eller ingen kurtage har jeg taget udgangspunkt i muligheder der kan handles på Nordnet.
Bemærk: Ovenstående fonde og ETF’er er udelukkende nævnt som eksempler på investeringsprodukter, der i skrivende stund ser ud til at opfylde de beskrevne kriterier. Dette skal ikke opfattes som investeringsrådgivning eller en anbefaling om at købe eller investere i netop disse produkter. Du bør altid selv foretage din egen vurdering eller søge professionel rådgivning, inden du træffer investeringsbeslutninger. Jeg påtager mig intet ansvar for eventuelle ændringer i skatteregler, fondsstrukturer eller andet, der måtte påvirke den skattemæssige behandling.